Heidi Linck – To have and to hold (2012)

Heidi Linck – To Have and To Hold (2012)

Aankoop n.a.v. de tentoonstelling Mapping the Landscape (2 september 2012 t/m 6 januari 2013) in Museum van Bommel van Dam.

Tijdens de Floriade 2012 presenteerde het museum het project Mapping the Landscape. Acht kunstenaars lieten zich inspireren door het stedelijke en natuurlijke landschap in de (Eu)regio Venlo en brachten opvallende eigenschappen in beeld.

Op een steenworp afstand van het Floriadeterrein stuit Heidi Linck in het voorjaar van 2012 op een vervallen kassencomplex. Hoewel een kas de laatste plek is waar je wildgroei verwacht, zijn de kassen die zij in Hout-Blerick aantreft compleet overwoekerd. Berken, vlinderstruiken en rietsoorten groeien hier dwars door het glazen dak. Naast diverse insecten huizen er merels, tjiftjaffen en ratten. Een projectie op groot formaat zorgt ervoor dat de bezoeker dit nieuwe landschap met eigen ogen kan bekijken en beleven.

Heidi Linck – To Have and To Hold (2012)

Heidi Linck is gefascineerd door de vraag wie zich eigenaar mag noemen van een plek als deze. Met behulp van kadastrale gegevens, notulen van lokale vergaderingen en gesprekken met omwonenden heeft zij de verschillende ‘spelers’ in kaart gebracht. Er is een formele eigenaar, die nooit aanwezig is. De omwonenden bezitten het uitzicht op de plek. De meeste restanten zijn afkomstig van de tuinder, al hebben na zijn vertrek ook een zwerver en spelende kinderen hun sporen nagelaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is op deze plek bovendien een Britse piloot neergestort. Uit naam van drie van de genoemde personages heeft de kunstenaar een brief geschreven.

Heidi Linck (Breda, 1978) doet onderzoek naar de kwaliteiten en kansen van openbare ruimte. Leegstaande gebouwen spelen een belangrijke rol in haar werk. Aanvankelijk verwerkt ze foto’s van verlaten schuurtjes, stallen en kantoorpanden tot inkttekeningen. De laatste jaren maakt ze daarnaast steeds vaker ruimtelijke installaties op locatie. Ook schrijft ze teksten en realiseert ze projecten en activiteiten waarin het publiek een actieve rol heeft.

in Aankopen | Getagged , , , , |

Reacties zijn gesloten.