Theo Kuijpers – Outback (2010)

Theo Kuijpers - Outback (2010)

Doordacht en intuïtief, dat zijn de kernbegrippen om de werkwijze van Theo Kuijpers (1939, Helmond) te karakteriseren. Kuijpers schildert in een geheel eigen, consistente variant van materiekunst en constructivisme, waarin aan de architectuur ontleende vormen, ruimtelijke werking, intense kleurstellingen en het gebruik van alledaagse materialen een belangrijke rol spelen. Het inmiddels zeer omvangrijke oeuvre van Kuijpers raakt steeds opnieuw gevoed door reizen naar onder meer Suriname, Marokko, Australië, Frankrijk en Egypte, met elementen van bijvoorbeeld imposante kerken, lege woestijnen en doorleefde tentvormen.

Op de recente doeken zien we Kuijpers’ aanhoudende ‘verbeeldende verwondering’ met mensen en verschijnselen in de uiteenlopende landschappen van Australië, zoals de traditie van de aboriginals (de oorspronkelijke bevolking van het werelddeel) om liederen te koppelen aan bepaalde streken (‘Songlines’) zodat ze zich kunnen oriënteren als ze rondtrekken. Kuijpers heeft zich voor andere werken laten inspireren door de veelvuldige bosbranden (‘bushfires’) op het platteland, waaraan de natuur zich heeft aangepast. De eucalyptusboom overwint het vuur, hij vormt vanuit zijn verkoolde stam weer nieuwe takken.
In de nieuwe ‘Australische’ werken toont Kuijpers zich als vanouds een gedreven verteller met verf en aanvullende materialen.

in Aankopen | Getagged , , |

Reacties zijn gesloten.