Die Poetik des Raumes in der Fotografie

2 februari 2014 15:00

Onder de noemer Nieuw, nieuwer, nieuwst organiseert Museum van Bommel van Dam in Venlo een serie van drie exposities, waarop telkens wisselende selecties van aanwinsten en schenkingen van na 2010 aan bod komen. Op de tweede tentoonstelling uit de reeks krijgt de Duitse kunstenares Beatrice Minda extra ruimte om nieuw werk te laten zien. Op zondag 2 februari houdt Dr. Christiane Kuhlmann, conservator en docente ‘Theorie und Geschichte der Fotografie’ vanaf 15.00 uur een voordracht onder de titel: Die Poetik des Raumes in der Fotografie. Daarna volgt een kunstenaarsgesprek met Beatrice Minda onder leiding van museumdirecteur Rick Vercauteren. De voertaal is Duits.

Beatrice Minda – Iran.Interrupted, Shiraz (2013)

Iran.Interrupted
Onder de nieuwsgierig makende noemer Iran. Interrupted presenteert Museum van Bommel van Dam dertig recente foto’s van de in Berlijn woonachtige fotografe Beatrice Minda (München, 1968). Het zijn atypische opnamen van het oeroude, Perzische landschap: rigide ogende, hoge muren, opvallend lege exterieurs alsook veelkleurige, exotische interieurs. Niets in Iran is wat het op het eerste gezicht lijkt. Ieder beeld heeft bij nadere beschouwing een tweede betekenislaag. Beatrice Minda heeft zich tijdens haar reis vooral op het fysieke, materiële in Iran geconcentreerd. De factor mens is enkel indirect aanwezig. De foto’s die Minda op Iran. Interrupted toont blijven, vooral voor wie er de rust en de tijd voor neemt, lang na zinderen.

Nieuw, nieuwer, nieuwst [2]
Vijf foto’s uit de serie Iran.Intrerrupted bevinden zich inmiddels in de kunstcollectie van de gemeente Venlo. Vier van deze kunstwerken zijn in 2013 verworven met geld uit het in 2009 gestichte Fonds Knecht-Drenth Venlo. Het vijfde werk is door de kunstenares in 2013 aan Museum van Bommel van Dam geschonken. Naast het werk van Beatrice Minda toont het museum op Nieuw, nieuwer, nieuwst [2] aankopen van en schenkingen door Arjan van Arendonk, Noud van Dun, Wolfgang Ellenrieder, Sidi El Karchi, Michael Kiernan, René Korten, Heidi Linck, Raquel Maulwurf, Beatrice Minda, Rob Moonen, Joseph Semah, Agatha Siwek, Ton Slits, Berndnaut Smilde en Joe Tilson.

in , | Getagged , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *