Een zelfportret – Workshop met beeldend kunstenaar Toos Nijssen

15 augustus 2009 13:00 t/m 16 augustus 2009

Persbericht

Toos Nijssen (Baarlo, 1961) onderzoekt al geruime tijd het fenomeen ‘portret’ in de vorm van een videoportret. Onder de titel this is -not- a love song toont ze van 10 juli t/m 6 september haar nieuwste videoportretten in Museum van Bommel van Dam. In een speciaal voor het museum ontworpen installatie combineert ze deze met videobeelden van locaties die zij met deze portretten verbindt én tekeningen die ze tijdens het productieproces heeft gemaakt. Ter gelegenheid van de presentatie geeft Toos Nijssen op zaterdag 15 en zondag 16 augustus workshop, waarin het thema ‘zelfportret’ vanuit verschillende kanten bekeken wordt.

Hoe zie je jezelf en klopt dit beeld ook met de werkelijkheid? Dat is het centrale thema van de workshop onder leiding van Toos Nijssen. Hierbij refereert ze aan teksten van de in 2007 overleden cultuurfilosoof Jean Baudrillard, die er vanuit gaat dat ‘het zelfbeeld de weerspiegeling is van een fundamentele werkelijkheid.’ Is dat wat wij zien echt? Of creëren wij onze eigen werkelijkheid?

Workshop: Een zelfportret
Aan het begin van de workshop vraagt Toos Nijssen je op te schrijven hoe jij jezelf ziet. Daarna neem je in stilte 5 minuten plaats voor haar camera. Deze is zo ingesteld dat alleen je gezicht te zien is. Met het verstrijken van de tijd gebeurt er iets in je gezicht. Langzaam maar zeker valt er iets weg en komt er een ander ‘gezicht’ tevoorschijn. Een puur beeld dat zich aan de kijker laat zien. Na het maken van het videoportret probeer je al tekenend één of meerdere zelfportretten te maken. Laat je hierdoor niet afschrikken. Het gaat er niet om of je mooi kunt tekenen en je hoeft ook niet tot een gelijkend portret van jezelf te komen. Het is veel belangrijker dat je je fantasie durft te gebruiken om tot een totaalbeeld te komen van wat een zelfportret is of kan zijn. Aan het einde van de workshop worden de elementen schrijven, film en tekenen bij elkaar gebracht en in de groep besproken.

Aanmelden
De workshop vindt zowel op zaterdag 15 als op zondag 16 augustus plaats van 13.00 – 17.00 uur. Vakkennis is niet vereist. Kosten € 45,- per persoon (inclusief entree museum en koffie, thee, fris). Het bedrag kun je cash in het museum betalen of pinnen. Hierbij geldt dat de aanmelding bindend is.

Je kunt je voor de workshop opgeven via info@vanbommelvandam.nl Geef je naam en adres door en de datum dat je de workshop wilt volgen. Er is plaats voor maximaal 12 personen per workshop. Plaatsing op volgorde van aanmelding en vol is vol. De resultaten van de workshops worden op 6 september tijdens de Ouverture gepresenteerd aan het publiek.

in , | Getagged , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *