Cor Dik | Gezeefd door de Tijd

21 mei 2017 09:00 t/m 13 augustus 2017

63 werken uit de collectie Museum van Bommel van Dam

Museum van Bommel van Dam is momenteel bezig met een inhaalslag in haar collectieregistratie en -beschrijving. Een belangrijk onderdeel van dat proces is de presentatie van niet eerder (gezamenlijk) getoonde clusters uit de omvangrijke kunstverzameling. De ontsluiting van de werken vormt een aanvulling op het museale programma en vindt plaats op aansprekende en publieksvriendelijke locaties. Van 21 mei tot en met 13 augustus 2017 wordt het werk van Cor Dik in de Maaspoort gepresenteerd.

Maarten en Reina van Bommel-van Dam
Gezeefd door de Tijd is de eerste clusterpresentatie in Theater de Maaspoort. Drieënzestig werken van Cor Dik (Zaandijk, 1906 – Amsterdam, 1975) uit de oercollectie van Maarten en Reina van Bommel – van Dam worden getoond en laten zijn ontwikkeling door de jaren zien. Het verzamelaarsechtpaar, dat later de basis legde voor Museum van Bommel van Dam, volgde de kunstenaar vanaf de jaren vijftig. Hij introduceerde hen bij andere kunstenaars, zoals H.F. Boot, en leverde zo een bijdrage aan de groei van de oercollectie.

Cor Dik
Cor Dik werkte in de traditionele genres: portret, landschap en stilleven. Hij gebruikte daarvoor uiteenlopende technieken en stijlen. In zijn altijd herkenbaar handschrift met een sobere stemmige toets en veel grijstinten meenden critici nu eens een realist dan weer een expressionist en vaak ook een impressionist aan het werk te zien. Voor Dik zelf waren al deze ‘ismen’ onbelangrijk: zijn kunstenaarschap kenmerkte zich door een onophoudelijk zoeken naar een innerlijke atmosfeer: het ‘wezen’ van zijn onderwerpen. De zoektocht was daarbij belangrijker dan het resultaat, aan sommige schilderijen bleef hij jaren doorwerken.

Gezeefd door de Tijd
Stichting Cor Dik beheert, catalogiseert en ontsluit het werk van de kunstenaar. ‘Gezeefd door de tijd’ is de titel van een meerluik over de herwaardering van Diks werk. Naast de expositie in Venlo staan restauratie van een grote fresco schildering in Amsterdam en een tweede boek (over zijn werk op papier) op het programma.

De collectiepresentatie in de Maaspoort is samengesteld door Iris Dik, kunsthistorica en kleindochter van de schilder. In 2006, Diks 100e geboortejaar, realiseerde zij met de stichting ‘Van de Grote Weg af’, een publicatie en een gelijknamige documentaire over Diks leven en werk. Deze zijn op de expositie te bekijken.

Theater de Maaspoort, Oude Markt 30, Venlo
Dagelijks geopend van 9:00u – 21:00u
gratis toegang

Let op! Op de volgende dagen is de presentatie niet toegankelijk: zondag 28 mei, zondag 4 juni, woensdag 7 juni,  donderdag 22 juni, zaterdag 8 juli, donderdag 13 juli en vrijdag 14 juli.

in , | Getagged , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *