herman de vries 1960 – 1995

20 september 2015 13:00 t/m 10 januari 2016 17:00

herman de vries - 2109x (1986)

herman de vries – 2109x (1986)

herman de vries 1960 – 1995
kunstenaarsboeken, collages, gemengde technieken en video.

Beeldend kunstenaar herman de vries (Alkmaar, 1931) staat dit jaar, als vertegenwoordiger van Nederland op de Biënnale van Venetië, breed in de belangstelling. Ter gelegenheid van de expositie Land, licht, lucht en water wordt zijn werk separaat uitgelicht. Centraal staan kunstwerken en kunstenaarsboeken uit de Brokken Zijp Foundation of Art (BFA).

herman de vries – hij spelt zijn naam opzettelijk zonder hoofdletters om hiërarchieën te vermijden – begint in de tweede helft van de jaren vijftig met informele schilderijen en collages. Begin jaren zestig maakt hij witte, lege schilderijen en structuurreliëfs waarin vorm en voorstelling geen rol spelen. Het gebruik van toeval als ordeningsprincipe komt tot uitdrukking in werken met letters, cijfers en abstracte vormen.

Natuur
In 1970 trekt de vries zich terug in het Beierse dorp Eschenau. Vanaf deze tijd vormen de natuur en Oosterse denkwijzen belangrijke elementen in zijn werk. Verandering en tijdelijke ordeningen zoals die heersen in de natuur, komen tot uitdrukking in werken met gevallen boombladeren of in een onderzoek naar planten gevonden op een afgeperkt stuk weiland.
de vries is beeldend kunstenaar, natuurkenner, woordkunstenaar en dichter, filosofisch denker, fotograaf, publicist en uitgever. De wording van zijn kunst  is in zijn kunstenaarsboeken, waarvan hij er inmiddels meer dan honderd  heeft uitgebracht, van jaar op jaar te volgen. Ze vormen als autonome kunstwerken een substantieel onderdeel van zijn gehele artistieke oeuvre.

Brokken Zijp Foundation of Art
In juni 1991 kopen Hans en José Brokken-Zijp op Art 22 Basel in de galerie van  Michèle Zeller hun eerste werk van herman de vries. Zeller nodigt het echtpaar uit naar Bern waar ze nog diverse “boekjes” van de vries in de verkoop heeft, waaronder het inmiddels befaamde 16 dm ² an essay. Het is de start van een verzameling kunstwerken,-boeken en -publicaties van herman de vries, die tezamen nauw met elkaar verbonden zijn.
De acquisities stimuleren het echtpaar Brokken-Zijp tot de vorming van een  brede, internationale kunstverzameling die is ondergebracht in de in maart 2011 opgerichte Brokken Zijp Foundation of Art  (BFA). Eén van de doelstellingen van de Stichting is zowel de kunstenaarsboeken als de kunstwerken zoveel mogelijk te tonen of in (langdurig) bruikleen te geven aan musea.

in | Getagged , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *