Land, licht, lucht en water

20 september 2015 13:00 t/m 28 maart 2016 17:00

Persbericht

Anno 2015 heeft het landschap als motief in de beeldende kunst van nu niets van zijn aantrekkingskracht verloren. Het onderwerp daagt met name fotografen, filmers en beeldend kunstenaars telkens opnieuw uit. Met Land, licht, lucht en water presenteert Museum van Bommel van Dam in Venlo werken van moderne meesters uit eigen collectie, in combinatie met recente voorbeelden waarin de veelzijdigheid van het landschap, letterlijk en figuurlijk, optimaal uit de verf komt.

In de in 1969 overgedragen particuliere collectie van Maarten en Reina van Bommel-van Dam bevinden zich karakteristieke kunstwerken van Carel Willink, Wim Oepts, Melle, Leo Gestel, Edgar Fernhout, Gerrit Benner en Armando. Het gemeenschappelijke, onderliggende motief van het landschap wordt zowel op expressieve als surreële wijze, telkens weer anders uitgewerkt. Op de expositie Land, licht, lucht en water  worden, als thematische aanvulling op genoemd motief, ook kunstwerken van recenter datum uit de museumverzameling getoond. André Dieteren, Paul van Dijk, Noud van Dun, Jan van Duijnhoven, Stephan J. Englisch, Fik van Gestel, Hans van Hoek, Hans Klein Hofmeijer, Michael Kiernan, René Korten, Theo Kuijpers, Hans Kuijs, Jan van den Langenberg, Toon Laurense, Bert Loerakker, George Meertens, Toon Michiels, Rob Moonen, Yukio Namba, Anke Roder, Ingrid Simons, JCJ Vanderheyden en herman de vries, variëren in artistieke zin op het thema landschap.

Uitgelicht
De Nederlandse kunstenaar herman de vries (Alkmaar, 1931) staat dit jaar breed in de belangstelling als vertegenwoordiger van Nederland op de Biënnale van Venetië. Van 20 september 2015 tot en met 10 januari 2016 wordt zijn werk in de projectruimte van het museum speciaal uitgelicht onder de titel herman de vries 1960-1995 – kunstenaarsboeken, collages, gemengde technieken en video. Later in het najaar verschijnt tevens een nieuwe publicatie.
Vanaf 12 januari 2016 neemt Hans van Hoek de projectruimte over met zijn Songlines: subtiele landschappen van inkt op papier waarin hij betekenisvolle teksten van legendarische singer-songwriters als Johnny Cash, Bob Dylan, Tom Petty en Hank Williams heeft verwerkt.

Daarenboven worden actuele aankopen en in bruikleen gegeven werken van Frans Beerens, Mynke Buskens, dré didderiëns, Theresa Ferket, Anne Geene, Vera Hilger, Jan van den Langenberg en Vincent van Ojen in wisselende formaties geëxposeerd. Het landschap fungeert in de actuele kunsten, nu eens materieel dan weer spiritueel, op de eerste plaats als een vehikel voor sterk sferische associaties. Naast de elementen land, licht, lucht en water  komen tevens de specifieke positie van de aarde in de kosmos alsook ons innerlijk, geestelijk landschap aan bod.

in | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , |

1 Reactie op Land, licht, lucht en water

  1. Henk Brockhoff zegt:

    Wat heeft het voor zin om exposities op de website te zetten die al afgelopen zijn? Zoals bijvoorbeeld Land, licht, lucht en water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *