Mapping the landscape

2 september 2012 t/m 6 januari 2013

Museum van Bommel van Dam in Venlo organiseert naar aanleiding van de Floriade het project Mapping the landscape, waarin het stedelijke en natuurlijke landschap in de (Eu)regio Venlo wordt onderzocht. Acht Nederlandse en Duitse kunstenaars zijn gevraagd zich te laten inspireren door het landschap in en rond Venlo en opvallende eigenschappen op een verrassende manier in beeld te brengen. De resultaten zijn van 2 september 2012 t/m 6 januari 2013 in het museum te zien.

Acht zienswijzen
In het voorjaar van 2012 gaan acht kunstenaars op zoek naar karakteristieke kenmerken van het Limburgse landschap bij Venlo. Dat kan de tuinbouw zijn, de kleigrond, de nabijheid van de grens, of iets heel anders. Met Venlo als middelpunt strekt het onderzoeksgebied zich uit van Arcen naar Belfeld en van Grubbenvorst tot over de grens naar Hinsbeck in Duitsland. De deelnemende kunstenaars zijn Antoine Berghs (Geleen 1971), Paul Devens (Maastricht 1965), Sebastian Freytag (Hannover, Duitsland 1978), Philippine Hoegen (Kitzbühel, Oostenrijk 1970), Frank Koolen (Maastricht 1978), Heidi Linck (Breda 1978), Paulien Oltheten (Nijmegen 1982) en Kai Rheineck (Remscheid, Duitsland 1967).

Kunst in de openbare ruimte
Het eerste deel van het project heeft plaatsgevonden in de maanden mei en juni en bestond uit de realisatie van tijdelijke werken in het landschap zelf. Dat varieerde van een rondleiding langs vervallen kassen door Heidi Linck tot een concert van ‘gevonden geluiden’ door Paul Devens en van een interactieve fotowandeling door het centrum van Venlo met Paulien Oltheten tot een lezing over de persoonlijke leefomgeving door Kai Rheineck. Bij alle projecten was nadrukkelijk ruimte voor interactie met het publiek. De op locatie gerealiseerde werken krijgen nu een vervolg in het Venlose museum.

Een afwisselend beeld van de (Eu)regio Venlo
De tentoonstelling Mapping the Landscape geeft met acht verschillende visies een caleidoscopisch beeld van de identiteit van het regionale landschap. Alle werken zijn nieuw voor de tentoonstelling vervaardigd en ontstaan met bijdragen van het publiek. Zo maakte Antoine Berghs van kleikommetjes in de handen van passanten terwijl Frank Koolen met een bus vol figuranten door de streek toerde om een film te maken; Philippine Hoegen tekende verhalen op over de grens en verwerkte deze in een videopresentatie terwijl Sebastian Freytag voor zijn project mensen uitnodigde hun eigen tuin te fotograferen. Wat er aan de expositie vooraf is gegaan kunt u bekijken en beluisteren op  www.mappingthelandscape.eu

Fotografeer je eigen leefomgeving en win een ballonvaart voor twee personen
Hoe zie jij je eigen omgeving? Wat valt jou op of wat is voor jou belangrijk? Beantwoord deze vraag door een foto in te sturen en ding mee naar een ballonvaart voor twee personen! Er zijn twee categorieën: tot 16 jaar en 16 jaar en ouder. Iedere week wordt een top drie uit de  inzendingen getoond op Facebook. Een selectie van de foto’s is bovendien in de educatieve ruimte van het museum te zien. Je kunt de foto zenden aan info@vanbommelvandam.nl.

Boekpresentatie / Symposium
Tijdens het gehele project is documentatie verzameld die gebruikt wordt voor een boek dat op 15 november a.s. wordt gepresenteerd. Naast tekst en beeld over de projecten van de kunstenaars is er ruimte voor bijdragen over het regionale landschap en de manier waarop kunst en landschap op elkaar in kunnen werken. De boekpresentatie vindt plaats tijdens een symposium over kunst in de openbare ruimte.

in , , | Getagged , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *