Nothing, if not beautiful – in the city

15 oktober 2016 t/m 26 maart 2017

In het weekend van 15 en 16 oktober 2016 bestaat Museum van Bommel van Dam exact vijfenveertig jaar. Met het collectieoverzicht ‘Nothing, if not beautiful (In The City)’ viert het museum samen met zeven culturele partners in Venlo op feestelijke wijze het verzamelverleden. De tentoonstelling toont karakteristieke werken uit de bijzondere aanwinsten, bruiklenen en schenkingen uit de jaren 1971/2016. Verleden en heden alsook oud en jong vloeien in het organisch ogend overzicht speels in elkaar over. Met de aanvullende presentatie bij de culturele instellingen wil het museum de gemeentelijke collectie dichter bij de inwoners van Venlo brengen. 

Aanwinsten, bruiklenen en schenkingen 1971 – 2016
In de selectie zitten toonaangevende kunstwerken die afkomstig zijn uit de schenking in 1969 van Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Tevens zijn gerichte aankopen van de vier opeenvolgende directeuren Lei Alberigs, Thei Voragen, Ulco Mes en Rick Vercauteren te zien. Bovendien is er op de presentaties bewust aandacht voor fraaie werken die in de loop der jaren zijn geschonken door (erven van) kunstenaars uit Nederland, België en Duitsland, maar ook kunst die is gedoneerd door de mecenassen Tijmen en Helen Knecht-Drenth en last but not least door de Stichting Vrienden van het Museum van Bommel van Dam.

In The City
In aanvulling op de museale tentoonstelling, presenteert Museum van Bommel van Dam een deel van haar collectie bij de culturele partners in de stad. In het Limburgs Museum zijn twaalf werken van de zogenoemde Amsterdamse Limburgers te zien (15 oktober t/m 8 november). De Openbare Bibliotheek Venlo toont het schilderij ‘Houellebecq 08’ van de Duitse kunstenaar Horst Keining, gebaseerd op een kort tekstfragment uit de roman Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq (15 okt – 31 december). Poppodium Grenswerk presenteert sterk geëngageerde kunstwerken van Stijn Peeters (15 oktober – 31 december). Galerie Wilms heeft vijf kunstenaars uit collectie van het museum uitgenodigd om samen een tentoonstelling te maken met nieuw werk (15 oktober – 7 januari)

Vanaf 4 november zijn er in Theater de Maaspoort toegankelijke werken te zien uit bekende kunststromingen als impressionisme, realisme en expressionisme. Vanaf die datum doet ook Kunstencentrum Venlo mee. Zij presenteren op de eerste verdieping werken van elf beeldend kunstenaars die afkomstig zijn uit de regio Venlo.

in |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *