Out of the Box: Désirée de Baar, Ingeborg Meulendijks en Markus Zimmermann

10 juli 2009 t/m 30 augustus 2009

Persbericht

In de tentoonstelling Out of the Box spelen ruimtelijke verbeeldingen van binnenruimtes, zoals kijkdozen, maquettes en installaties, een centrale rol. Daarnaast wordt tweedimensionaal werk getoond, waaronder plattegronden, foto’s, films, tekeningen en collages die door het gebruik van vorm of materiaal een duidelijke relatie aangaan met het driedimensionale werk. In Out of the Box lijkt de scheidslijn tussen realiteit en fantasie te vervagen. De bezoeker kan op onderzoek uitgaan in kleine en in grote ruimtes, soms fysiek, maar altijd middels verbeeldingskracht.

In de plattegronden van Désirée de Baar (Ovezande 1972) wordt de verbeelding sterk aangesproken. Op een ondergrond van vilt zijn met borduursteken de contouren van gebouwen aangegeven. Hier en daar zijn resten papier, eventueel voorzien van aantekeningen, opgenomen in het borduurwerk. Doordat de kijker zich afvraagt waarvoor de afgebeelde ruimten gebruikt zou kunnen zijn en hoe het zou zijn om in de ruimte rond te lopen, komen de plattegronden pas echt tot leven. Daarnaast maakt de kunstenares speciaal voor de tentoonstelling een ruimtelijke installatie, waarin door het gebruik van niet-alledaagse materialen en heel eigen sfeer wordt gecreëerd. Deze ruimte is toegankelijk, zodat de bezoeker zich daadwerkelijk in de installatie kan begeven, om de ruimte optimaal op zich in te laten werken en op onderzoek uit te gaan.

Ingeborg Meulendijks (Helmond 1968) maakt, vanuit haar atelier in Steyl, maquettes en schaalmodellen van gebouwen die niet werkelijk bestaan. De interieurs zijn minutieus uitgevoerd met houten vloeren, tegels en meubelstukken die nauwelijks van het equivalent op ‘normaal’ formaat te onderscheiden zijn. De binnenruimtes ademen een sfeer uit van nostalgie, contemplatie en eenvoud en doen denken aan interieurs van huizen, kerken of musea. Toch zijn ze net even anders, zonder dat je je vinger kunt leggen op de oorzaak van dit verschil. Foto’s van de schaalmodellen worden op groot formaat getoond en geven ons een indruk hoe het zou zijn om werkelijk in de kleine ruimte te zijn. Daarnaast worden drie korte films getoond waarin beelden uit de ruimtes worden afgewisseld met opnames uit de buitenwereld. Voor de beschouwer is het verschil tussen realiteit en model soms niet of nauwelijks vast te stellen.

Markus Zimmermann (Hannover 1978) maakt installaties met stellingkasten, waarop als in een rariteitenkabinet of ‘wonderkamer’ uiteenlopende objecten als mineralen, stenen maar ook etenswaren worden getoond. Pas op het tweede gezicht wordt duidelijk dat deze objecten zijn gemaakt van onverwachte materialen als schuimplastic, gekleurd folie of verpakkingsmateriaal. Een bijzondere plaats nemen zijn kijkdozen in. Deze abstracte ruimtes zijn eveneens samengesteld uit voor de kunst ongebruikelijke materialen, en doen in niets denken aan bestaande ruimtes. Het zijn surrealistische, poëtische omgevingen, waarin de sfeer voor een belangrijk deel wordt bepaald door het licht dat door de halftransparante bovenzijde van de doos gefilterd wordt. Onderdeel van de installatie zijn ook tekeningen en collages, die als kleine verzamelingen gepresenteerd worden en inzicht geven in het proces dat aan de realisatie van het driedimensionale werk is voorafgegaan. Bovendien zijn foto’s van de interieurs van de kijkdozen te zien. Deze zijn zowel met een fototoestel als middels de camera obscura methode tot stand gekomen.

Out of the Box is vanaf 10 juli t/m 30 augustus in Museum van Bommel van Dam in Venlo te bezoeken. Bij de tentoonstelling verschijnt een boekje in kleine oplage. Een uniek collectors item verkrijgbaar bij de balie van Museum van Bommel van Dam.

in , | Getagged , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *