Sporen uit de Toekomst

24 mei 2017 11:00 t/m 20 augustus 2017

Hoe ziet de binnenstad van de toekomst eruit? Om deze vraag te beantwoorden zijn vier gemeenten in de Euregio samen een cultureel onderzoek gestart. Ontwerper Ester van de Wiel en kunstenaar Norbert Krause hebben in Venlo, Krefeld, Kamp-Lintfort en Neukirchen-Vluyn artistieke ingrepen gedaan en samen met inwoners kansen aan het licht gebracht. De resultaten van het onderzoek worden getoond in een tentoonstelling die van 24 mei tot en met 20 augustus in Museum van Bommel van Dam te zien is. Bezoekers van Sporen uit de toekomst worden uitgedaagd tot nieuwe vormen van samenwerking.

De toekomst van de binnenstad
Tot voor kort werd het beeld van de binnenstad bepaald door de fysieke winkel. Met de opkomst van de webshops en de vergrijzing van de consument is de winkelfunctie van het stadscentrum sterk afgenomen. Vier steden in de Niederrhein hebben ontwerpers Norbert Krause en Ester van de Wiel gevraagd om in de verschillende stadscentra ontmoetingen, interventies of installaties te organiseren om samen met bewoners en ondernemers tot nieuwe inzichten voor de binnenstad te komen.

Sporen van de toekomst laat zien wat er in de vier gemeenten heeft plaatsgevonden. Ook worden voorbeelden getoond van vergelijkbare kunstprojecten in andere steden. De projecten hebben te maken met het gebruik van gebouwen en straten, maar ook met de mogelijkheden die er zijn voor samenwerking, uitwisseling en ontmoeting. Zowel ruimtelijke als sociale aspecten zijn belangrijk om een aangename leefomgeving te creëren.

De ingrepen van de kunstenaars en deze tentoonstelling zijn een voorzetje. Ze bieden handvatten, praktische handreikingen en succesvolle voorbeelden die kunnen inspireren om zélf de stad mooier, prettiger en slimmer te maken.

Activation Area
Om de invloed op de toekomst van de binnenstad te bevorderen kunnen bezoekers in het museum nieuwe manieren van samenwerking uitproberen. De middenzaal fungeert daarbij als ‘activation area’ met een uitgebreid programma van activiteiten en mogelijkheden voor activiteiten vanuit de stad. Mensen kunnen zelf met ideeën komen of bestaande activiteiten in het museum laten plaatsvinden. Om gebruik van de middenzaal te bevorderen kan de tentoonstelling met één entreekaartje drie maanden lang worden bezocht.

Met bijdragen van Matthijs Bosman, Andrea Knobloch en Oliver Gather, Norbert Krause, designkrefeld, Sjef Meijman en Elles Kiers, Melle Smets, Studio 1:1, Tilburg Cowboys, Florian de Visser en Ester van de Wiel

in | Getagged , , , , , , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *