Suzanne Berkers: Between Time

2 september 2015 t/m 13 september 2015

Onder de titel Between Time presenteert Museum van Bommel van Dam in Venlo ruimtelijke objecten van Suzanne Berkers. In haar werk maakt de kunstenaar herinneringen zichtbaar. Deze momentopnames, of tussenmomenten zoals ze het zelf noemt, zijn afkomstig van foto’s en dia’s uit haar enorme beeldarchief. In haar atelier krijgen deze afbeeldingen een nieuw leven. De fotofragmenten worden uitvergroot en omgezet in combinaties van materialen.

Suzanne Berkers (Venlo, 1967) bekijkt en onderzoekt foto’s. Het is de fascinatie  voor het moment: je knipt een foto en het ontstane beeld is meteen verleden tijd. Als een momentopname die bewaard blijft en zo herinnering wordt.
In haar nieuwste werk Familie op zee (2015) staat een oude familiefoto uit 1949 centraal. Het is een afbeelding van Sjeng Beurskens, de broer van haar opa, tijdens zijn overtocht van Nederland naar Amerika met de Holland Amerika Lijn. Op 6 december vertrekt hij samen met zijn vrouw Jet en hun twee zonen met het stoomschip de ‘Nieuw Amsterdam’ vanuit Rotterdam naar New York om zich daarna in Illinois te vestigen. De foto hangt jarenlang op een kastdeurtje in het atelier van de kunstenaar. Vergeten. Opgegaan in de omgeving.
Tot de foto zich op een dag opnieuw openbaart: “Een tussenmoment. Tussen twee landen midden op zee. Op weg van het bekende naar het onbekende. Van het verleden naar de toekomst.” Voor de kunstenaar herbergt de foto  hoop, moed en vrijheid tegelijk. De silhouetten van haar familie heeft Berkers verwerkt in knipsels, tekeningen, film en een bijzonder ruimtelijk beeld uit populierenmultiplex. Een herinnering, veilig en praktisch verpakt in een bijpassende kist als bagage op een onbestemde reis, die naar believen open- en dichtgeklapt kan worden.

Een ander terugkerend onderwerp in het werk van Berkers is de zeppelin. Hij fascineert haar zowel door zijn vorm als door het gegeven dat dit voertuig zich bijna geruisloos door de lucht verplaatst. Zo toont de kunstenaar in Venlo onder andere het fotografische werk Zeppelin (2015) en het gerelateerde Flow (2010), een installatie van vormen van vliegerstof die langzaam opgeblazen worden en dan weer leeg lopen, waardoor tijd en ruimte een andere dimensie krijgen.

De presentatie Between Time is van 2 t/m 13 september 2015 in de projectruimte van Museum van Bommel van Dam te zien. Bij de tentoonstelling verschijnt een speciale editie van Familie op zee (2015): een silhouet-knipsel tussen glas, in houten lijst (37 x 28 cm) in een oplage van 10 stuks. Prijs € 175,00.

in , | Getagged , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *