Feestelijke herdenking Willy Gorissen (Heer, 1915 – Maastricht, 2006)

12 oktober 2015 14:00 t/m 17:00

De Limburgse kunstenaar Willy Gorissen (Heer, 1915 – Maastricht, 2006) laat bij zijn overlijden een groot, artistiek oeuvre achter. Medio 2013 leggen de eigenaren van de nalatenschap contact met Museum van Bommel van Dam dat anno 2015 onder de titel Willy Gorissen – Een verzwegen loflied een eerste selectie presenteert. De expositie focust thematisch op de (stads)landschappen, hoofdzakelijk in en rondom Maastricht, die tussen 1935 en 1970 zijn gemaakt. Stuk voor stuk sterk constructivistische en intens kleurige, picturale visies op Limburg.

Sensueel en exotisch
In het spoor van vooruitstrevende vernieuwers als Vincent van Gogh, Paul Gauguin, André Derain, Maurice De Vlaminck, Pierre-Henri Matisse en Alexei von Jawlenski injecteert Willy Gorissen op zijn beurt het cultuurlandschap in Nederlands- en Belgisch-Limburg met een exotisch aandoend coloriet. Zijn uitgebeelde wereld is één grote, creatieve hommage aan de schepping. Bezoekers maken op de expositie, die als een verzwegen loflied op het cultuurlandschap in Nederlands- en Belgisch-Limburg kan worden opgevat, kennis met de intrigerende 20ste-eeuwse productie van deze kunstenaar. Een gelegenheid om publiekelijk vast te stellen of het oeuvre van Willy Gorissen alsnog met voorrang dient te worden opgenomen in de canon van de moderne Limburgse kunst. 
Bij de tentoonstelling verschijnt een fraai vormgegeven publicatie die het oeuvre van Willy Gorissen in een bredere, kunsthistorische context plaatst. Omroep L1 uit Maastricht zendt op 17 en 18 oktober 2015 een filmdocumentaire van Jolien Linssen uit, waarin mensen aan het woord komen die de kunstenaar persoonlijk hebben gekend.

Feestelijke herdenking 
De geboortedag van Willy Gorissen, 12 oktober 1915, wordt exact een eeuw later in Venlo op feestelijke wijze herdacht. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar info@vanbommelvandam.nl o.v.v. Willy Gorissen met daarin uw contactgegevens (naam, adres, telefoon). Aanmelding is bindend. De entree bedraagt € 10,00 incl. consumpties p.p. te voldoen bij aanvang van de manifestatie in Museum van Bommel van Dam.

Programma:

14.00 uur – Welkomstwoord door museumdirecteur Rick Vercauteren

14.10 uur – Poëtische bijdrage

14.15 uur – Willy Gorissen – Een oeuvre vol raadsels. Inhoudelijke toelichting door Ad Soer, een persoonlijke vriend van de kunstenaar gedurende meer dan veertig jaar

14.45 uur – Pauze

15.00 uur – Première L1 TV filmdocumentaire van Jolien Linssen waarin mensen aan het woord komen die de kunstenaar persoonlijk hebben gekend. L1 TV zendt de documentaire op 17 en 18 oktober 2015 uit.

15.30 uur – Poëtische bijdrage

15.35 uur – Drie bergen in de kunst – Mount Fuji, Mont SainteVictoire en de Sint Pietersberg. Voordracht door museumdirecteur Rick Vercauteren.

 

 

in | Getagged , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *