Theo Kuijpers: een bezield constructivist

22 oktober 2005 20:00 t/m 8 januari 2006

Persbericht

‘Als ik een goed schilderij heb gemaakt, kan ik hooguit enkele dagen nagenieten. Dan begint het hele scheppingsproces weer van voren af aan. Telkens weer.’ Theo Kuijpers, 05 april 2005 

Museum van Bommel van Dam te Venlo presenteert, van 22 oktober 2005 tot en met 8 januari 2006, de expositie Theo Kuijpers – Een bezield constructivist. Op deze tentoonstelling worden circa veertig schilderijen, tekeningen, gouaches en aquarellen getoond die door Theo Kuijpers – analoog aan de door hem bewonderde Catalaanse kunstenaar Antoni Tàpies – in de loop der jaren om persoonlijke redenen apart zijn gehouden. Op het retrospectief in Venlo wordt een selectie van veelal monumentale kunstwerken, die jarenlang waren opgeslagen in een speciaal depot, voor het eerst als ensemble in het openbaar geëxposeerd.

Uit dit unieke overzicht, dat grosso modo de periode tussen 1965 en 2005 omspant, blijkt dat Theo Kuijpers (Helmond, 1939) met recht een bezield constructivist genoemd kan worden. De overwegend complexe composities zijn zonder uitzondering gestoeld op een universeel areaal van motieven en tekens: bogen, cirkels, deuren, driehoeken, ellipsen, kruisen, poorten, punten, ramen, ruiten, stippen, vierkanten en zandlopers. Deze klassieke, aan architectuur ontleende elementen, fungeren telkens weer als picturale bouwstenen voor illusionistische ruimtelijke voorstellingen, die op speelse wijze interieurs en exterieurs evoceren.

Tezelfdertijd injecteert Kuijpers zijn favoriete artistieke modules, die hij onafgebroken voedt door het maken van inspirerende internationale reizen, iedere keer weer met een formidabel scala aan kleurnuances. Op doordachte én intuïtieve wijze verknoopt de begeesterde kunstenaar, die sinds de jaren zestig onder invloed van materiekunst regelmatig atypisch gelaagd materiaal als dragers benut, jaar na jaar vorm en vent. Meer dan eens staat het platte vlak op werken van Theo Kuijpers – letterlijk en figuurlijk – bol van emoties. Kortom: een in vele opzichten opzienbarende overzichtstentoonstelling.

Bij de expositie, die in nauwe samenhang met de kunstenaar én Galerie Willy Schoots te Eindhoven wordt voorbereid, verschijnt een fullcolour met circa honderd afbeeldingen in kleur van kunstwerken uit de periode 1961 – 2005, alsmede een uitgebreid expositieoverzicht en een bibliografie. De publicatie wordt tweetalig: Nederlands en Duits.

in , , | Getagged , , , , , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *