Venlo Verticaal

13 april 2017 13:00

Kijk omhoog en ontdek de verticale stad. Venlo heeft een fascinerende woningvoorraad in de binnenstad. Boven de winkels, kantoren en bedrijfspanden staan de meest prachtige panden leeg. Ongebruikt, onbewoond en onopgemerkt. Deze potentiële woonruimte is niet meer toegankelijk, omdat de trap naar boven is gesloopt voor extra meters verkoopruimte op straatniveau. Hoe zorgen we ervoor dat deze woningvoorraad toegankelijk wordt? Ester van de Wiel, ontwerper en curator voor de openbare ruimte, onderzoekt voor het project ‘Sporen uit de Toekomst’ de toekomst van de binnenstad en plaatst van 13 tot en met 18 april een trappentoren aan het Helschriksel in Venlo.

Spuren der Zukunft
Om een idee te krijgen van de toekomst van binnensteden zijn vier gemeenten in de Niederrhein – Krefeld, Neukirchen-Vluyn, Kamp Lintfort en Venlo – een internationaal cultureel onderzoek gestart. De centra van de deelnemende gemeenten hebben allemaal te maken met de gevolgen van de digitalisering en de demografische ontwikkeling. Dit vraagt om nieuwe inzichten en perspectieven. Kunstenaars en social designers zijn daarom uitgenodigd in de verschillende stadscentra ontmoetingen, interventies of installaties te organiseren om samen met bewoners en ondernemers nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Venlo Verticaal
De installatie in Venlo heeft als doel de leegstand boven winkels de agenderen en in kaart te brengen. Veel Venlonaren willen in de stad wonen en niet in een dorp erbuiten. De binnenstad heeft een grote onopgemerkte woningvoorraad die aan deze vraag kan voldoen. Hoe zorgen we ervoor dat deze woningvoorraad toegankelijk wordt zonder vierkante meters bedrijfsruimte te verliezen? Er zijn meerdere varianten mogelijk. Vanuit de trappentoren die dagelijks te bestijgen is tussen 13:00 en 17:00 kunnen bezoekers vanuit een nieuw perspectief naar de binnenstad kijken.

Tentoonstelling
Vanaf 24 mei zijn de resultaten van het grensoverschrijdend project te zien in een tentoonstelling in Museum van Bommel van Dam. De expositie geeft een beeld van de projecten in de deelnemende gemeenten maar laat ook vergelijkbare kunstprojecten in andere steden zien. De tentoonstelling is er vooral op gericht bezoekers en Venlonaren te activeren. Gedurende drie maanden is het museum een werkruimte, ontmoetingsplek en uitvalsbasis waar ‘sporen voor de toekomst’ kunnen worden achtergelaten.

Nieuwe koersmuseum
Het project Sporen uit de Toekomst past in de nieuwe koers die Van Bommel van Dam is ingeslagen. Daarin zoekt het museum naast de traditionele tentoonstellingen met projecten de verbinding met de stad en stedelijke vraagstukken.

in , , |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *