Willy Gorissen – Een verzwegen loflied

20 september 2015 15:00 t/m 20 maart 2016 17:00

Schilder en tekenaar Willy Gorissen portretteert tientallen jaren het landschap in Nederlands- en Belgisch-Limburg. Hij schept expressieve werken, die qua compositie en kleur echt verrassend zijn. Zijn nauwgezette composities en sprankelende kleurarrangementen geven het verbeelde Limburg een zinnenprikkelend, mediterraan aura. Toch zijn er maar weinigen met het werk van Gorissen bekend omdat de kunstenaar het gedurende zijn leven aan vrijwel niemand toonde. Vanaf 20 september presenteert Museum van Bommel van Dam in Venlo, uit het tot nog toe onbekende werk, een overzichtsexpositie.   

De Limburgse kunstenaar Willy Gorissen (Heer, 1915 – Maastricht, 2006) laat bij zijn overlijden een groot, artistiek oeuvre achter. Medio 2013 leggen de eigenaren van de nalatenschap contact met Museum van Bommel van Dam dat anno 2015 onder de titel Willy Gorissen – Een verzwegen loflied een eerste selectie presenteert. De expositie focust thematisch op de (stads)landschappen, hoofdzakelijk in en rondom Maastricht, die tussen 1935 en 1970 zijn gemaakt. Stuk voor stuk sterk constructivistische en intens kleurige, picturale visies op Limburg.

Sensueel en exotisch
In het spoor van vooruitstrevende vernieuwers als Vincent van Gogh, Paul Gauguin, André Derain, Maurice De Vlaminck, Pierre-Henri Matisse en Alexei von Jawlenski injecteert Willy Gorissen op zijn beurt het cultuurlandschap in Nederlands- en Belgisch-Limburg met een exotisch aandoend coloriet. Zijn uitgebeelde wereld is één grote, creatieve hommage aan de schepping. Bezoekers maken op de expositie, die als een verzwegen loflied op het cultuurlandschap in Nederlands- en Belgisch-Limburg kan worden opgevat, kennis met de intrigerende 20ste-eeuwse productie van deze kunstenaar. Een gelegenheid om publiekelijk vast te stellen of het oeuvre van Willy Gorissen alsnog met voorrang dient te worden opgenomen in de canon van de moderne Limburgse kunst.  Bij de tentoonstelling verschijnt een fraai vormgegeven publicatie die het oeuvre van Willy Gorissen in een bredere, kunsthistorische context plaatst.

Feestelijke herdenking en televisiedocumentaire
De geboortedag van Willy Gorissen, 12 oktober 1915, wordt exact een eeuw later in Venlo op feestelijke wijze herdacht. Op een manifestatie in Venlo wordt het oeuvre van Willy Gorissen onder meer op poëtische wijze geactualiseerd door elf Limburgse dichters.
Omroep L1 uit Maastricht zendt in het vroege najaar van 2015 een filmdocumentaire van Jolien Linssen uit, waarin mensen aan het woord komen die de kunstenaar persoonlijk hebben gekend. Deze film zal ook op zaal in Venlo te zien zijn.  

in | Getagged , , , |

4 Reacties op Willy Gorissen – Een verzwegen loflied

 1. willem ubaghs zegt:

  in de periode 1969-1974 heb ik les gehad van Willy Gorissen Zijn passie voor de schilderskunst straalde hij de hele dag uit. Ik ben in het gelukkige bezit van een prachtig meisjesportret in pastel.

 2. Prisca Sinay de Roos zegt:

  Fantastisch deze collectie! Mijn vader, ook docent aan de academie was een persoonlijke vriend (en collega) van Willy Gorissen. Tijdens mijn jeugd was hij een wekelijkse bezoeker, we kenden de hele familie goed. Wat een indrukwekkende man en kunstenaar. Ik zou willen dat hij dit eerbetoon tijdens zijn leven had mogen meemaken, hij was enorm bescheiden.
  Hij was op mijn eindexamen expositie en ik herinner me nog zijn woorden: “werken, werken, dan komt het goed” Hij voegde zijn woorden kracht bij met dat enorme vuur dat in hem brandde,

 3. Maria Janssens zegt:

  Ik heb ook een houtskool werk van Willy Gorissen mijn moeder heeft het van Willy gekregen bij haar huwelijk

 4. Jan Brinksma zegt:

  Schitterend om de schilderijen van Willy Gorissen te zien. De landschappen moet je van dichtbij en veraf bekijken, de belevenis wordt dan anders. Hij behoort tot de groep ‘Grote Schilders’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *