Schenkingen

Directeur en conservatoren van Museum van Bommel van Dam werken vrijwel continue aan het uitbreiden van de museale verzameling door actief aan te kopen. Als projectleiders van de wisseltentoonstellingen staan zij bovendien in nauw contact met de betreffende kunstenaar(s). Het Venlose museum mag zich gelukkig prijzen met langdurige bruiklenen en schenkingen. Schenkingen van kunstenaars, particulieren en andere verzamelingen komen in de regel voort uit langdurige relaties tussen de schenkers en het museum. Bij het aanvaarden van schenkingen wordt vooral gelet op de vraag of de werken in kwestie aansluiten bij de rode draden in de vaste collectie. Schenkingen zijn van essentieel belang voor uitbreiding van de museale verzameling en versteviging van de identiteit van het museum.

Zo aanvaarde het museum in 2004 een omvangrijke nalatenschap van de in 1998 overleden schilder Pieter Defesche (1921-1998). Na zijn overlijden besloot mevrouw Defesche-Bakker de volledige nalatenschap van haar man, schilderijen, gouaches, tekeningen, grafiek en talrijke schetsen, brieven, dagboeken en reisverslagen te schenken aan Museum van Bommel van Dam, de plek waar de kunstenaar en zijn werk van oudsher ‘thuis’ zijn geweest.

In 2008 schenken de dochter van Jef Diederen (1920-2009) en haar echtgenoot een aantal werken van Diederen uit hun eigen bezit aan het museum. De schenkers willen de betreffende werken voor het nageslacht bewaren in een museale setting én voor het publiek toegankelijk maken. Museum van Bommel van Dam ontvangt de schenking omdat het museum al een bestaande collectie werken van Jef Diederen in bezit heeft. Bovendien heeft het museum de intentie uitgesproken om de verzameling van ‘Amsterdamse Limburgers’ blijvend uit te breiden en onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Mede om deze reden krijgt het museum een jaar later opnieuw een grote schenking en wordt de museale collectie versterkt met ruim duizend kunstwerken van de hand van de Limburgse kunstenares Marianne van der Heijden (1922-1998). De schenking bestaat uit etsen, houtsneden, tekeningen, aquarellen, schilderingen achter glas en enkele olieverfschilderijen. Daarnaast bieden persoonlijke voorwerpen, foto’s, documenten en dagboeken inzicht in het leven van de kunstenares.

Medio 2009 schenkt het verzamelaarsechtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth het museum 600 kunstwerken plus een geldbedrag voor toekomsti­ge aanvullingen. Het betreft werken op papier (aquarel, gouache, krijt, pastel, pentekeningen) en grafiek (aquatint, blinddruk, heliogravure, houtgravure, litho-grafie, seriegrafie) van internationale kunstenaars als Karel Appel, Pierre Alechinsky, Armando, Bram Bogart, Georges Braque, Alexander Calder, Marlène Dumas, Hans Hartung, Barbara Hepworth, François Morellet, Robert Rauschenberg, Mimmo Rotella, Jan Schoonhoven, Antoni Tàpies en Andy Warhol. De kunstwerken, die ruim vijftig jaar omspannen, sluiten goed aan bij de eigen museumcollectie waarin zich ook internationale grafiek bevindt van beeldend kunstenaars uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Langdurige bruiklenen
Diverse langdurige bruiklenen vullen de bestaande collectie op onderdelen aan. Museum van Bommel van Dam beheert een aantal belangrijke kunstwerken uit particuliere collecties maar ook van instanties als Instituut Collectie Nederland en collega musea.

Einige wichtige Leihgeber:

  • Instituut Collectie Nederland, Amsterdam (u. a. Pieter Defesche, Shinkichi Tajiri, Jaap Wagemaker und Edgar Fernhout).
  • Stichting Culturele Samenwerking (StiCuSa) (u. a. Gerrit Benner, Jan Wiegers, Edgar Fernhout und Willem Oepts)
  • Museum De Pont, Tilburg (sechs Werke von Hans van Hoek)
  • Hans und Cora de Vries (u. a. Werke von Armando, Hans van Hoek und Alfons Freymuth).
  • Stichting Wim de Haan

Reacties zijn gesloten.