Fotograaf Toon Michiels overleden.

uit Brabants Dagblad

Toon Michiels. Fotograaf: Ilse Vermeulen

Toon Michiels. Fotograaf: Ilse Vermeulen

Fotograaf Toon Michiels (1950-2015) is maandag in zijn woonplaats Den Dungen overleden. Michiels leed aan depressies. Hij is 65 jaar geworden. 

Michiels werd vooral bekend door zijn fotoserie die hij maakte in de buurt van zijn geboortedorp Boxtel. Begin jaren zeventig wist hij het vertrouwen te winnen van Sjo Pol en Marinus Bressers, een bejaard boerenechtpaar dat in het buitengebied tussen Best en Liempde in een boerderij woonde waar de tijd stil was blijven staan.

Het leidde tot het prachtige fotoboek ‘Zeldzame Mensen’ dat vijf herdrukken beleefde, de laatste nog vorig jaar. De foto’s werden overal getoond en recent ook aangekocht door het Rijksmuseum, iets waar Michiels enorm trots op was.

Er zouden nieuwe exposities komen en zijn werk werd geselecteerd voor een expositie dit jaar in het Franse Arles. De al geplande expositie van zijn neon signs in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam vanaf 24 januari wordt zo postuum. Momenteel is zijn werk te zien in de groepstentoonstelling Land, licht, lucht en water in Museum van Bommel van Dam in Venlo.

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , |

3 Reacties op Fotograaf Toon Michiels overleden.

 1. Rob Roeters zegt:

  Ik heb met Toon toen ik hem voor het eerst onmoette, een van mijn mooiste en leukste weekenden ooit mogen beleven.Hij was een mooi maar tegelijkertijd kwetsbaar mens. Jammer dat hij tot deze keuze is moeten komen.
  Maar ik heb van en met je genoten, jongen. Geniet nou maar van je nieuwe leven, ik zoek je zeker nog eens op. Zet mijn biertje maar alvast klaar, ik zie er naar uit! liefs Rob

 2. Marco zegt:

  Stomme vraag misschien, maar wat is er uiteindelijk van Sjo Pol en Marinus Bressers geworden? Is dat ergens bekend?

  • Rens Hubers zegt:

   Marinus de Bresser is overleden op 30 maart 1978. Ik beschik over een kopie van zijn overlijdensbericht.
   De laatste foto’s die Toon in het boek Zeldzame mensen opnam zijn van Marinus in zijn ziekbed / sterfbed.
   Ik weet dat Toon later nog weleens op bezoek ging bij Sjo, toen zij in een verzorgingshuis woonde.