Kunst van de dag: Marijn Akkermans

Marijn Akkermans - The Middle Place, 2010

Galeries.nl
Kunst van de dag
door Jaap Röell

Op 6 juni is de Van Bommel Van Dam Prijs 2010 uitgereikt aan Marijn Akkermans (1975). Deze prijs is in 1977 in het leven geroepen als stimuleringsprijs voor kunstenaars onder de 35 jaar in de discipline schilderkunst, werk op papier en fotografie. Akkermans’ werk en dat van de andere zeven genomineerden (vier uit Nederland en vier uit Duitsland) is t/m 5 september in het Museum Van Bommel Van Dam in Venlo te zien.
Akkermans tekent met inkt op papier, hoofdzakelijk in zwart/wit. Soms voegt hij, in transparante lagen, dekkende waterverf of plakkaatverf toe. Hij beheerst deze techniek tot in perfectie. Vaak gaat het om grote formaten. Het Centraal Museum te Utrecht heeft bijvoorbeeld in zijn collectie een werk van 240 x 327 cm. Het beeldt een moderne versie uit van de ontvoering van Europa door Zeus, vermomd als stier, onder de titel The future is old(inkt en kleurpotlood op papier).
Deze titel – ‘the future is old’ – lijkt op veel van Akkermans’ werk van toepassing te zijn. We zien familieportretten, waar echter weinig plezier aan valt te ontlenen. Geen vrolijkheid alom, maar een niet te ontsnappen beklemming van een inburgerlijke opvoeding. De vorige generatie is daaruit voortgekomen en de volgende zal dat ook. De toekomst ligt in het verleden, ‘the future is old’.
Dat is zo te zien voor Akkermans geen hoopvol perspectief. Zoals dit werk, The middle place. De kortaf telefonerende moeder houdt haar kinderen bij zich alsof die haar elk moment ontnomen kunnen worden. Ze kijkt de beschouwer kil en rechtstreeks aan. Haar waakzaamheid is agressief. Het geeft een ongemakkelijke, bijna onheilspellende sfeer. Akkermans tekent een psychologisch portret.

www.galeries.nl
© Copyright Jaap Röell

in Nieuws | Getagged , , , |

Reacties zijn gesloten.