Magdalena Kita wint Van Bommel van Dam Prijs/Preis 2016

Magdalena Kita (Dębica, 1983) heeft de Van Bommel van Dam Prijs/Preis 2016 gewonnen. De Poolse kunstenares, die woont en werkt in Keulen, kreeg vanmiddag tijdens de uitreiking lof van de jury voor haar ‘risicovol persoonlijk werk dat zowel binnen de kunstzinnige als de sociale context uitgesproken stelling neemt en volkomen overtuigend is in de bizarre eigenzinnigheid’. De Van Bommel van Dam Prijs/Preis bestaat uit een bedrag van vijfduizend euro, een oorkonde en de aankoop van een werk ter aanvulling op de collectie. Aan de uitreiking van de prijs is ook een tentoonstelling gekoppeld waarin alle 12 geselecteerde kunstenaars deelnemen. De tentoonstelling is vandaag door Burgemeester Antoin Scholten geopend en loopt tot en met 31 december 2016.

Magdalena Kita
Magdalena Kita studeerde aan de kunstacademie in Düsseldorf, waar ze met andere kunstenaars de groep ‘Congress’ oprichtte. Met Congress stelde ze o.a. de structuren van het onderwijs alsmede de regels van de academie ter discussie en lokte ze op verschillende niveaus discussies uit over de traditionele waarden van de instelling. In 2012 werd Congress ontbonden – sindsdien werkt Kita voornamelijk weer als schilder. Seksualiteit en humor, twee onderwerpen die altijd al een grote rol binnen de kunst speelden, lopen als een rode draad door het werk van Kita. Niet alleen destijds in haar performatieve begin, maar ook nu nog als schilder provoceren de werken van Magdalena Kita door een combinatie van schaamteloosheid, naïviteit en ‘bad painting’. Dit aanstoot geven is een belangrijk onderdeel van haar werk en vindt dusdanig subtiel plaats, dat het kan worden aangeduid als ‘passief agressief’. Dit is niet alleen een belangrijk onderdeel van haar werk, maar ook haar unique selling point.

Van Bommel van Dam Prijs/Preis
Maarten en Reina van Bommel-van Dam – de grondleggers van Museum van Bommel van Dam – wilden dat hun vermogen een stimulerende factor zou zijn voor jong talent. Veertig jaar geleden richtten ze voor dat doel de Stichting van Bommel van Dam op. In 1976 roept de kersverse stichting de Van Bommel van Dam Prijs in het leven, een stimuleringsprijs voor veelbelovende, professionele kunstenaars jonger dan 35 jaar die werkzaam zijn in het platte vlak (schilderkunst, tekenkunst, fotografie, grafiek). In 1977 kent de stichting deze voor de eerste keer toe. Sindsdien wordt de Van Bommel van Dam Prijs elke twee jaar, vanaf 1989 elke drie jaar uitgereikt. De prijs staat open voor kunstenaars uit Nederland en Nordrhein-Westfalen.

Een team van twaalf selecteurs bestaande uit curatoren, kunstenaars en docenten heeft voor de Van Bommel van Dam Prijs/Preis 2016 evenzoveel kunstenaars geselecteerd: Johannes Bendzulla, Inez de Brauw, May Heek, Christof John, Marleen Kappe, Damaris Kerkhoff, Magdalena Kita, Charlotte Koenen, Rens Krikhaar, Anna Szermanski, Mike Veldkamp en Riet Wijnen.

Uit deze selectie heeft de jury bestaande uit Clary Scheres, Alexander Grönert, Susanne Titz, Rick Vercauteren en Alex de Vries (juryvoorzitter) Magdalena Kita als winnaar gekozen.

in Nieuws, vBvD Prijs | Getagged , , |

Reacties zijn gesloten.