‘Meesters’ in Van Bommel Van Dam

© Copyright 2014 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad. Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt uitdrukkelijk voorbehouden. Dinsdag, 07 januari 2014

Door Adri Gorissen

Het Venlose Museum Van Bommel Van Dam wil samen met enkele Vlaamse en Nederlandse musea een expositiereeks opzetten onder de noemer De Meesters. Het gaat om reizende tentoonstellingen met werk van grote namen als Roger Raveel, Melle, Edgard Fernhout en Ger Lataster. De eerste expositie in de serie zal waarschijnlijk in 2016 plaatsvinden.

Het is één van de plannen die het museum voor de nabije toekomst heeft, in een poging de dramatisch dalende bezoekerscijfers weer een opwaartse beweging te laten maken. Waar in 2011 nog 23.000 mensen binnenliepen aan de Deken Van Oppensingel, waren dat er in 2012 20.000 en vorig jaar ruim 15.000. Museumdirecteur Rick Vercauteren wijst er weliswaar op dat Van Bommel Van Dam in 2011 jubileerde en daardoor veel volk trok, maar wil zich niet verschuilen. Hij stelt dat de programmering afgelopen jaar gewoon niet goed was. Terwijl de exposities rond Marianne van der Heijden en de collectie Manders nog redelijk goed werden bezocht, deden die rond de Van Bommel Van Dam-prijs en Monique Camps het veel minder. „Met dat type tentoonstellingen lukt het gewoon niet”, zegt Vercauteren, „Monique Camps is waarschijnlijk te lokaal en heeft nog te weinig naam, en de prijs zegt de mensen te weinig.” Reden om niet meer in deze vorm aandacht aan de prijs te schenken.

De programmering moet anders, weet de directeur. Maar dat gaat niet van de ene dag op de andere. In elk geval zal het museum niet meer van binnen naar buiten moeten kijken, maar andersom. Daarom zullen in de toekomst panels van bijvoorbeeld bezoekers en mensen uit het onderwijs worden bevraagd over expositieplannen van het museum.

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , , , , |

Reacties zijn gesloten.