Monique Camps – KLEINPFERD

Omroep Venlo
Uit, woensdag 18 september

Uitzending gemist: Uit, woensdag 18 september.
Met o.a. KLEINPFERD van Monique Camps in  [vanaf 01:35]

Bekijk hier de uitzending

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , |

Reacties zijn gesloten.

Monique Camps – KLEINPFERD

Onder de titel KLEINPFERD presenteert Museum van Bommel van Dam één grote ruimtelijke installatie van Monique Camps waarin de bezoeker op onderzoek uit kan gaan. Centraal staan zes monumentale fotowerken, die speciaal voor de presentatie in Venlo zijn gemaakt. De imposante paardenfoto’s roepen tegenstrijdige gevoelens op. Ze zijn sensueel, verleidelijk en zinnenprikkelend. Tegelijkertijd hebben ze ook iets angstaanjagends en diabolisch.

Beeldend kunstenaar Monique Camps (Venlo, 1966) maakt actuele kunst die sterk verwijst naar de Westerse kunsttraditie, in het bijzonder de Franse Romantiek. Als ze fotografeert kijkt ze als een schilder. Ze heeft aandacht voor het totaalbeeld en tegelijkertijd oog voor detail. De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op fotografische werken op groot formaat. Voorstellingen van kleine porseleinen beelden (zoals een adelaar, soldaat of hert) worden in extreem detail opgenomen in haar werk. Vorm en licht krijgen bij Camps een geheel nieuwe, vervreemdende werking.  

KLEINPFERD
Monique Camps toont dingen die zo alomtegenwoordig of voor de hand liggend zijn, dat anderen er overheen kijken. Zoals ze zelf zegt: “Alles wat ik laat zien is er al. Ik laat alleen zien dat het er is.” Zo opent de kunstenaar voor ons nieuwe, visuele werelden. Werelden vol tederheid maar ook doordrenkt van duisternis.
Als kleine creaturen lijken de porseleinen paarden onbeduidend. Alleen de ware liefhebber heeft er oog voor. Door ze enorm groot af te beelden brengt Monique Camps hun grootsheid tot leven. De breekbaarheid van de paarden wordt daarbij niet verdoezeld, maar juist ten volle getoond. Het gewone wordt voorgesteld als groots en heroïsch. Deze manier van presenteren deelt de kunstenaar met de Franse 19e-eeuwse schilder Théodore Géricault (1791-1824) die de aandacht op het alledaagse vestigde door het groots te presenteren.

Geïnspireerd door Géricault verkent Monique Camps de wereld van de paarden op een hoogstpersoonlijke, karakteristieke manier en registreert ze met haar camera compromisloos het zijn der dingen. Ze neemt de kijker mee op een reis door de tijd. Langs foto’s, video’s en vitrinekasten met voorwerpen uit haar privéverzameling. Al kijkend en associërend verbindt Monique Camps elementen uit het oeuvre van Géricault met de Europese geschiedenis én haar eigen geschiedenis.

in Exposities | Getagged , , , , , , , |

1 Reactie op Monique Camps – KLEINPFERD

  1. Lijkt me heel interessant, ik kom zeker vanmiddag 15.00 uur kijken. Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *