Publieksprijs Van Bommel van Dam voor Rens Krikhaar

Rens Krikhaar (Apeldoorn, 1982) heeft de publieksprijs van de Van Bommel van Dam Prijs/Preis gewonnen. De kunstenaar toont een fascinatie voor historische onderwerpen, zoals het traditionele zeegezicht en weet met een persoonlijke interpretatie van culturele mythologieën een eigen wereld te scheppen. Bezoekers van de tentoonstelling rondom de Van Bommel van Dam Prijs/Preis 2016 waren het meest onder de indruk van zijn werk.
Aan de prijs, die wordt uitgereikt door de Stichting Vrienden van Museum van Bommel van Dam, is een geldbedrag van € 500,- verbonden.

Rens Krikhaar
Rens Krikhaar baseert schilderijen en tekeningen op het oude genre van het zeestuk en ontdekkingsreizen. Het thema past bij hem: in zijn jeugd leefde hij het liefst in het rijk van zijn eigen verbeelding, in een ver verleden; een schemergebied zonder regels. De drang om op zee oorlog te voeren en nieuwe werelden te ontdekken zegt veel over onze wens om te schitteren na een overwinning. Tegelijkertijd legt het daarmee onze tragedie bloot: de oerkracht van de natuur die uiteindelijk altijd wint. Tegenover deze oerkrachten zijn alle menselijke inspanningen zinloos. In zijn schilderijen en tekeningen komen reusachtige dieren voor, fantastische en hallucinerende taferelen in een veelheid aan beelden. Maar ook figureren eenzame figuren in een dichtbegroeide jungle of een dreigend berggebied. Krikhaar tekent en schildert in dramatische licht-donkercontrasten een almaar groeiend ‘Terra Incognita’ waaraan de mens overgeleverd lijkt te zijn (Aafke Bennema, selecteur van Rens Krikhaar).

Van Bommel van Dam Prijs/Preis
De Van Bommel van Dam Prijs is een juryprijs die eens in de drie jaar wordt toegekend aan een veelbelovende, professionele kunstenaar jonger dan 35 jaar uit Nederland of Nordrhein-Westfalen die werkzaam zijn in het platte vlak (schilderkunst, tekenkunst, fotografie, grafiek). Dit jaar heeft Stichting Vrienden van Bommel van Dam aan de tentoonstelling nog een publieksprijs verbonden. Bezoekers konden aangeven welke kunstenaar hun favoriet was. De tentoonstelling rond de prijs is nog tot en met zondag te zien.

Der. Jonkers uit Helmond heeft het boekenpakket t.w.v. € 100,- gewonnen! Hij was één van de bezoekers die deelnam aan de publieksprijs. Gefeliciteerd!

in Nieuws, vBvD Prijs |

Reacties zijn gesloten.