Schatzoeken in Venlose musea

uit Trompetter/E3 Journaal

Van 18 tot 26 april is het Nationale Museumweek.  De
honderden deelnemende musea in Nederland organiseren uiteenlopende activiteiten met als verbindend thema ‘Ons echte goud’. Drie Venlose musea zijn te bezoeken met een speciaal combiticket.

Het thema slaat op het culturele  ‘kapitaal’ dat musea herbergen  en waarmee ze verleden en heden verbinden.
In het Limburgs Museum kunnen bezoekers met goudkoorts  elke dag (behalve maandag)  op zoek naar deze schatten.  Gidsen nemen hen mee naar tijd van de Eerste Wereldoorlog  aan de hand van politieke tekeningen van Roermondenaar  Louis Raemaekers. Een andere rondleiding voert naar neanderthalers, Romeinen en middeleeuwers.
Bijzonder is het bezoek aan de heringerichte  afdeling ‘Macht tussen hemel en aarde’. In deze museumafdeling  vertellen architectuur, kerkschatten, schilderijen en beelden het verhaal van de christelijke denkwereld. In Limburg spelen verenigingsleven,  volksfeesten en dialecten een belangrijke rol; het zijn sociale bindweefsels. In de museumafdeling ‘Same!’ staan ze centraal. Verder is op zondag 19 april om 14.00 uur de vertoning van ‘Oorlogsgeheimen’ , een aangrijpende  film gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De succesvolle jeugdboekenschrijver  is zelf aanwezig  en zal de film inleiden.

Mensenrechten
Museum van Bommel van Dam toont werk van gerenommeerde kunstenaars als Armando,  Jef Diederen en Ger Lataster.  Zondag 19 april is er een kunstenaarsgesprek met Joseph Semah en Agata Siwek. Dinsdag 21 april staat in het teken van mensenrechtenpoëzie tijdens Worldwide Reading door auteur Hanneke Eggels. Op beide dagen is de aanvang om 15.00 uur. In het weekend van 25 en 26 april vindt onder de titel The Freedom project de eindpresentatie  van de Vooropleiding Kunstacademie plaats.

Robots
Continium Discovery Experience Venlo, tijdelijk gevestigd in het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort, biedt wetenschappelijk ontdekplezier  voor jong en oud, waarbij  zintuigen behoorlijk op de proef worden gesteld. Speciaal
voor de Museumweek is er de Bibberbots Race. De jonge deelnemers bouwen zelf een robot en laten deze strijden tegen andere robots.
Tijdens de Museumweek zijn speciale combitickets verkrijgbaar waarmee een bezoek kan worden gebracht aan het Limburgs Museum, Continium  Discovery Experience Venlo  en Museum Van Bommel Van Dam. De prijs bedraagt 15 euro voor volwassenen en 9 euro voor kinderen
van 4 tot 17 jaar.

in Nieuws | Getagged , , , , , , , , , , |

Reacties zijn gesloten.