Vrienden Nieuwsbrief 1/2015

* De Stichting Vrienden van het Museum van Bommel van Dam is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

Venlo, 27 januari 2015

Lieve vrienden en vriendinnen,

Op de allereerste plaats, mede namens het bestuur, directie, medewerkers en de vrijwilligers van Museum van Bommel van Dam, de beste wensen voor 2015. Moge het een mooi jaar worden, boordevol kansen, plannen en vriendenactiviteiten.

We hopen dat u ook in 2015 weer van de partij bent. Juist nu kan óns museum de steun van Vrienden extra goed gebruiken! We hebben onze stem medio 2014 in de lokale politiek goed laten horen en ons als serieuze gesprekspartner in de kijker gespeeld.

Het verheugt ons en alle museummedewerkers zeer dat de expositie Collectie Knecht-Drenth Venlo tot zoveel enthousiaste reacties van bezoekers uit heel Nederland heeft geleid.

Jaarcontributie
Graag herinneren wij u er aan dat met 2015 ook een nieuw contributiejaar van de Vrienden van het Museum van Bommel van Dam is begonnen. Bij deze brief vindt u uw sticker voor het jaar 2015.
Op de strook onderaan staan alle betalingsgegevens. Dan kunt u snel en gemakkelijk uw contributie vandaag nog overmaken. U doet ons een groot plezier door tijdig over te maken. Mogen we op uw medewerking rekenen?

Met dank en vriendelijke groet,

Lydia van Agteren,
Secretaris/penningmeester

Voor uw administratie:
De contributie Vrienden van Bommel van Dam 2015 dient uiterlijk eind februari binnen te zijn op banknummer 
NL 85 ABNA 0464.5461.92  t.n.v. Stichting Vrienden Museum Van Bommel Van Dam te Venlo.

===

Zondag 25 januari 2015, 15.00 uur
Opening Collectie Jef Diederen Venlo groot succes
De opening van de expositie Jef Diederen was een groot succes. Ten overstaan van 300 gasten, waaronder schenkster Rietje Diederen-van Emmerik en dochter Monique Diederen, staken museumdirecteur Rick Vercauteren en wethouder van Cultuur Jos Teeuwen gloedvolle betogen af.  Tevens werd het schitterende, nieuwe boek over Jef Diederen ten doop gehouden. Dit boek is vanaf nu voor € 29,95 te koop.

Zondag 1 maart 2015, 15.00 uur
Openingen Over Oorlog en Vrede alsook Bevrijd?!
Op zondagmiddag 1 maart a.s. worden er om 15.00 uur twee speciale exposities geopend waarin de thema’s goed en kwaad op verrassende wijze worden belicht. Uitnodigingskaart volgt separaat in februari.

Zondag 1 maart t/m zondag 6 september 2015
Over Oorlog en Vrede
Abject antisemitisme en afschuwwekkend racisme hebben zich meteen na de Tweede Wereldoorlog weer in velerlei varianten geopenbaard. In films, gedichten, kunstwerken, muziek, romans en toneelstukken hebben geëngageerden telkens getracht om op de nauw met elkaar verbonden begrippen goed en kwaad  artistiek te reflecteren. Op Over Oorlog en Vrede tonen 19 beeldend kunstenaars hun persoonlijke betrokkenheid bij de condition humaine voor, in en na de Tweede Wereldoorlog. Deelnemende kunstenaars: Armando, Jef Diederen, Wim de Haan, Aad de Haas, Frank van Hemert, Anselm Kiefer, Michael Kiernan, Mathieu Knippenbergh, Hans Kuijs, Ger Lataster, Raquel Maulwurf, Thom Puckey, Joseph Semah, Agatha Siwek, Ton Slits, Pierre van Soest, Shinkichi Tajiri, Julia Winter en Hans de Wit.

1 maart t/m 12 juli 2015
Bevrijd?!
In 2015 is het 70 jaar geleden dat Venlo bevrijd werd. Wat betekent bevrijd zijn eigenlijk precies? Filmmaker Tanja Nabben toont op hoogstpersoonlijk wijze de impact van de gruwelen in concentratiekamp Mauthausen in haar film Houd Moed. Fotograaf Brendan van den Beuken toont fotoportretten van veteranen uit de vrijwel vergeten oorlog in Nederlands-Indië. Leerlingen van het Valuas College Venlo tonen van 14 april t/m 10 mei aan oorlog gerelateerde kunst onder de noemer Strijd! De Fotovakschool Venlo en het Kunsten Centrum Venlo organiseren van 12 mei t/m 12 juli activiteiten in de Educatieve Zaal van het museum.

Dinsdag 17 maart, 19.00 uur
College Over Oorlog en Vrede Redux door museumdirecteur Rick Vercauteren
Speciaal voor de Vrienden van het Museum van Bommel van Dam geeft museumdirecteur Rick Vercauteren een college op zaal over kunst die naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog is ontstaan.

Zondag 22 maart, 15.00 uur
‘De oorlog is nog niet voorbij als de vrede is getekend.’ door Mieke Kirkels
De in Limburg woonachtige auteur kreeg recentelijk nationale aandacht en lof vanwege haar voortreffelijke boek over de zwarte, Amerikaanse soldaat Jef Wiggins. Deze hielp mee met het aanleggen van het kolossale oorlogskerkhof Margraten. Een voordracht waarin het verwerken van ongemakkelijke herinneringen centraal staat.

===

Meerdaagse excursie Londen
Donderdag 26 t/m zondag 29 maart 2015 

Dag 1
: Vanuit Venlo reizen we via Antwerpen en Oostende naar Calais. Per ferry maken we de overtocht naar Dover en vervolgens rijden we door naar The City. Indien mogelijk maken we eerst een Sightseeing Tour en reizen dan naar het: Britannia International Hotel****, Marsh Wall, London E14 9JS.

Dag 2: Per bus naar de National Gallery (10.00 tot 11.30 uur) in het bijzonder om naast klassiekers uit de kunstgeschiedenis in de East Wing topwerken van Van Gogh en Monet te bezoeken. Vervolgens per bus naar de Courtauld Gallery (12.00 – 13.00 uur) alwaar we een meesterlijke collectie (Neo-)Impressionisten gaan zien. Per bus naar Tate Britain (13.30 – 16.00 uur) Millbank aan de Thames. Lunch en bezichtiging topwerken uit de 19-de en 20-ste eeuw zoals Gainsborough, Constable, Turner, Bacon, Freud en Emin. Daarna gaan we per bus door naar de Southbank. Als absolute kers op de museumtaart bezoeken we daar het weergaloze Tate Modern (16.30 – 18.30 uur) .De Zwitserse architecten Herzog & De Meuron verbouwden op spectaculaire wijze een oude energiecentrale. Op de 2de, 3de en 4de verdieping is chronologisch een fantastische collectie 20ste en 21ste eeuwse kunst te zien. Een absoluut hoogtepunt! Vervolgens terug naar Britannia International Hotel voor gezamenlijk diner. 

Dag 3: Per bus naar het British Museum (10.00 – 11.30 uur) alwaar we onder meer het grandioze dak van glas en staal over het Great Court van Norman Foster alsook de unieke Azië-afdeling bekijken. Aansluitend per bus naar de fabelachtige Wallace Collection (12.00 – 13.00 uur) op Manchester Square met o.a. werken van Titaan, Rubens, Rembrandt, Velázques en Gainsborough. Na de lunch per bus naar de Saatchi Gallery (14.00 – 15.30 uur) op King’s Road. Een baanbrekende, particuliere collectie hedendaagse kunst met hoogtepunten uit de zogeheten Brit Art van Damien Hirst en Paula Rego. Met schitterende boekhandel voor kunstboekenfans. Per bus naar het nabij gelegen Victoria & Albert Museum (16.00 – 17.45 uur) op Cromwell Road. We bezoeken er op de eerste verdieping onder meer de fascinerende afdeling met Indiase, Chinese en Japanse kunst. Een wereldmuseum zonder weerga! Vervolgens terug naar Britannia International Hotel voor gezamenlijk diner.   

Dag 4: Na het ontbijt om 09.00 uur vertrek per bus naar Dover, Calais en Venlo. Om circa 18.30/19.00 uur Afscheidsdiner bij Hotel Van der Valk in Venlo. We wensen u nu alvast veel kunstplezier.

Reissom per persoon  € 460,- (op basis van 2 personen per kamer)

Toeslag eenpersoonskamer  € 188,-

===

Zondag 19 april, 15.00 uur
Kunstenaarsgesprek met Joseph Semah en Agata Siwek
Museumdirecteur Rick Vercauteren praat met Joseph Semah en Agata Siwek over concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in relatie tot hun beeldend werk.

Zondag 31 mei, 15.00 uur
Kunstenaarsgesprek met Ton Slits en Hans de Wit
Museummedewerkers Jeroen Duijf en Guus Hovens in gesprek met Ton Slits en Hans de Wit over de relatie tussen de Tweede Wereldoorlog en hedendaagse kunst.

Zondag 7 juni, 15.00 uur
Armando tussen Amersfoort en Berlijn
Museum van Bommel van Dam, Openbare Bibliotheek Venlo en Boekhandel Koops organiseren een bijzondere middag met multitalent Armando. Een bijeenkomst waarin de Tweede Wereldoorlog vanuit diverse invalshoeken centraal staat.

Zaterdag 13 juni, 08.30 uur – 18.00 uur
Excursie naar de Geert Verbeke Foundation in Kemzeke (B)
Programma volgt separaat per brief. U kunt zich al aanmelden.

20 september 2015 t/m 10 januari 2016
Willy Gorissen – Een verzwegen loflied
Willy Gorissen (Heer, 1915 – Maastricht,  2006) portretteert decennia lang landschappen in houtskooltekeningen, gouaches, pastels en olieverfschilderijen. Door het lyrische in het postimpressionisme eigenzinnig te versmelten met het constructieve in het kubisme, vormt hij de natuur op verrassend nieuwe, compositorische en coloristische wijze volledig om. Met gepaste trots toont het museum bij wijze van primeur deze, lang verborgen gebleven exotische hommage aan de natuurlijke pracht van het Limburgse landschap.

20 september 2015 t/m 10 januari 2016
Land, licht, lucht en water
In de collectie van Maarten en Reina van Bommel-van Dam bevinden zich karakteristieke kunstwerken van Edgar Fernhout, Leo Gestel, Gerrit Benner en Armando. Het gemeenschappelijke, onderliggende motief van het landschap wordt telkens totaal anders uitgewerkt. Op de expositie worden actuele schilderijen en foto’s getoond, die de nog immer courante veelzijdigheid van het artistieke thema optimaal uit de verf laten komen. Het landschap in de kunsten van nu fungeert als een vehikel voor sterk uiteenlopende, sferische associaties met betrekking tot fenomenen als land, licht, lucht en water. Alsook voor filosofische bespiegelingen over de positie van onze planeet in de kosmos.

Facebookpagina
Wilt u het museum op Facebook volgen? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *