Vrienden Nieuwsbrief 3/2014

* De Stichting Vrienden van het Museum van Bommel van Dam is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

Nieuwsbrief 3/2014

Beste Vrienden,

Graag brengen wij u in deze nieuwsbrief op de hoogte van publieksactiviteiten in het kader van de projecten Join in!, A glorious gift – Collectie Knecht-Drenth Venlo en Collectie Jef Diederen Venlo.

Op vrijdag 14 november a.s. organiseert Museum van Bommel van Dam om 19.30 uur een speciale Preview voor Vrienden in het kader van de bijzondere expositie A glorious gift – Collectie Knecht-Drenth Venlo. Wij hopen u dan persoonlijk te mogen begroeten in Venlo. 

Zondag 19 oktober 2014, 14.00-16.00 uur
Workshop en onderzoek rond Vincent van Gogh
Hoe ervaren mensen het werk van Vincent van Gogh? Wat blijft ons verbazen en inspireren? Beeldend kunstenaar Jolande van Lith onderzoekt een jaar lang Van Gogh en zijn publiek. Haar onderzoek start in Museum van Bommel van Dam. Op zondag 19 oktober vraagt ze bezoekers naar hun ervaringen van het werk van Van Gogh. Ze houdt korte interviews en maakt eventueel een portretfoto. Een selectie van de foto’s en quotes is te zien in het naslagwerk en  de expositie In my search for Vincent I found You! in het Van Gogh Huis in 2015. Tijdens het onderzoek van Jolande van Lith geeft kunstenaar Mike van der Pol een inloop-workshop teken en schilderen, gebaseerd op de portretten van Vincent van Gogh. Het citaat van Van Gogh ‘schilderijen hebben een eigen leven dat voortkomt uit de ziel van de kunstenaar’, is zijn credo. Voor deze activiteiten geldt de reguliere entreeprijs (Vrienden € 4,-).

Dinsdag 28 oktober 2014, 10.00-16.30 uur Symposium Publiek aan de macht? Participatie en inspraak in kunstmusea
Veel kunstmusea werken aan het vergroten van hun draagvlak en het bereiken van nieuwe publieksgroepen. Participatieprojecten lijken daarvoor een effectief middel. Publiek wordt vaker benaderd als samenwerkingspartner en kan een keuze maken uit de collectie, het thema van een tentoonstelling bepalen of meepraten over de randprogrammering. Zijn er grenzen aan participatie en aan het toelaten van inspraak? In hoeverre laat je als instelling je oor hangen naar het (grote) publiek? Ervaringsdeskundigen vertellen over hun aanpak en delen opgedane kennis. Daarnaast worden trends en ontwikkelingen in een bredere context geplaatst.
Het symposium vindt plaats in het Limburgs Museum. Meld u aan via info@vanbommelvandam.nl, onder vermelding van uw naam, instelling en adresgegevens. Kosten voor de dag bedragen € 20,- inclusief lunch en borrel, te voldoen op de dag zelf. Plaatsing geschiedt op volgorde van aanmelding.

Zondag 2 november  2014, 16.00-18.30 uur Slotmanifestatie Join in!
De laatste dag van Join in! sluiten we in stijl af. Onder leiding van gastheer Frans Pollux blikken we op feestelijke wijze terug op de expositie met onderdelen als Muur te Huur, Verzameling Venlo, Kunst op Bestelling en zeer diverse activiteiten  in de middenzaal. Er zijn passende hapjes en drankjes, er is muziek en poëzie: een ideale setting om op informele wijze de balans op te maken. Wat is u het meest bevallen, en wat niet? Wat zou het museum vast moeten houden voor de toekomst?
Tijdens deze ‘grande finale’ gaat u op verrassingstocht door het museum en kunt u bij verschillende stations uw mening achterlaten. Aan de slotmanifestatie zijn geen kosten verbonden. Wel moet u zich van tevoren even aanmelden via info@vanbommelvandam.nl o.v.v. Slotmanifestatie. Graag tot dan!

Vrijdag 14 november, 19.30 uur Preview Vrienden A glorious gift – Collectie Knecht-Drenth Venlo
Een bijzondere, besloten avond. U ontvangt hierover separaat post!

Zondag 16 november 2014, 15.00 uur
Opening Expo A glorious gift
In 2009 ontvangt Museum van Bommel van Dam van het verzamelaarsechtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth een boeiende particuliere collectie met veel internationale werken op papier, grafiek en schilderijen. Voorts begunstigt het echtpaar het museum in Venlo met een grote geldelijke gift à € 726.000,- om de kunstcollectie middels een Fonds op naam gedurende twintig jaar gericht uit te breiden.
Met het Fonds Knecht-Drenth Venlo is er sinds 2009 consequent actuele kunst aangekocht. Monumentale schilderijen, grote werken op papier, kunstfoto’s met een bijzondere, inhoudelijke lading en betekenisvolle, ruimtelijke objecten, die conform de hartenwens van de schenkers, materieel of conceptueel buiten de landsgrenzen zijn ontstaan.
Op de expositie A glorious gift wordt een ruime selectie uit de overgedragen Collectie Knecht-Drenth Venlo getoond. Tevens is er bewust aandacht voor de kunst die specifiek met het Fonds op naam is verworven.

Zondag 16 november 2014, 15.00 uur
Presentatie Nieuw Collectieboek 2014
Het kloeke Collectieboek uit 2011 dat destijds door de kersverse gouverneur Theo Bovens in ontvangst werd genomen, krijgt in 2014 een uit de kluiten gewassen broer. Het nieuwe Collectieboek 2014 bevat 656 pagina’s, honderden illustraties in full colour en ruim zeventig artikelen van de hand van museumdirecteur Rick Vercauteren.
Het belang van de dubbele schenking van Tijmen en Helen Knecht-Drenth en andere gulle gevers wordt in de door Mark van den Eijnden uit Weert fraai vormgegeven publicatie zowel visueel als tekstueel uitvoerig belicht. Het boek gaat € 49,95 kosten.

Dinsdag 25 november 2014, 19.00 uur
College Rick Vercauteren over de Collectie Knecht-Drenth Venlo
Museumdirecteur Rick Vercauteren geeft op zaal een uitvoerige toelichting op de schitterende gift van Tijmen en Helen Knecht-Drenth uit 2009. Daarbij wordt ook dieper ingegaan op het Fonds Knecht-Drenth Venlo waarmee gedurende de afgelopen vijf jaren prachtige stukken zijn gekocht.  

Zondag 30 november 2014, 15.00 uur
Kunstenaarsgesprek Rick Vercauteren met collagekunstenaar Jos Deenen
Museumdirecteur Rick Vercauteren heeft speciaal voor de Oeuvrecatalogus van 815 pagina’s van Jos Deenen een tekst  geschreven. Op zaal gaat hij met de superkritische alsook humoristische kunstenaar in scherpe dialoog.  

Vrijdag 5 december 2014
Openstelling Expo Internationale Meesters uit Schenking  Maarten en Reina van Bommel-van Dam in Educatieve Zaal
In 1969 schonken Maarten en Reina van Bommel-van Dam 1040 werken aan de gemeente Venlo uit hun particuliere kunstverzameling. Daaronder bevonden zich tientallen werken van Internationale kunstenaars op papier zoals Roger Bissière, Victor Brauner, Marc Chagall, Jean Fautrier, Alfred Manessier, Pablo Picasso, Camille Pisarro en Eduard Vuillard. Te zien t/m 15 februari 2015.

Zondag 25 januari, 15.00 uur
Opening Collectie Jef Diederen Venlo
In 2011 schenken Erven van Jef Diederen (1920-2009) een grote nalatenschap met schitterende schilderijen en werken op papier. De expositie toont voor het eerst een vlijmscherpe selectie uit het overgedragen materiaal waaronder vele topstukken van de hand van Jef Diederen. Te zien t/m zondag 30 augustus 2015. 

Zondag 25 januari, 15.00 uur
Presentatie Publicatie Jef Diederen
Ter gelegenheid van de expositie Collectie Jef Diederen Venlo verschijnt er een fraai vormgegeven publicatie met artikelen van museumdirecteur Rick Vercauteren, kunsthistorica Lies Netel en publicist Wim van Cleef. Prijs € 40,-

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *